Simptomi bolesti žučnih kamenaca, liječenje bez operacije i prehrane

Žučni kamenac - bolest žučnog mjehura i žučnih kanala s formiranjem kamenja. Iako je točan naziv za medicinski izraz "žučni kamenac" - ICD-10 kod: K80. Bolest je komplicirana zbog smanjene funkcije jetre, kolike jetre, kolecistitisa (upala žučnog mjehura) i može biti opstruktivna žutica s potrebom za operacijom uklanjanja žučnog mjehura.

Danas razmatramo uzroke, simptome, znakove, egzacerbaciju, liječenje bolesti žučnih kamenaca bez operacije, medicinske i narodne lijekove, što učiniti s napadom boli kada je potrebna operacija. Posebno pričajmo o prehrani pacijenata (prehrani), jelovniku koji se može i ne može jesti tijekom liječenja bez operacije i nakon nje.

Što je to?

Žučni kamenac je patološki proces u kojem se kamenje (kamenje) formira u žučnom mjehuru i kanalima. Zbog formiranja kamenja u žučnom mjehuru, bolesnik razvija kolecistitis.

Kako se formiraju žučni kamenci

Žučni mjehur je rezervoar za žuč koju proizvodi jetra. Kretanje žuči duž žučnih puteva osigurava koordinirana aktivnost jetre, žučnog mjehura, zajedničkog žučnog kanala, gušterače, dvanaesnika. Time se osigurava pravovremeni protok žuči u crijevo tijekom probave i njegovo nakupljanje u žučnom mjehuru na prazan želudac.

Nastajanje kamenja u njemu nastaje zbog promjena u sastavu i stagnaciji žuči (discholium), upalnih procesa, motoričkih toničkih poremećaja izlučivanja žuči (diskinezija).

Postoje kolesterol (do 80-90% svih žučnih kamenaca), pigment i mješovito kamenje.

 1. Nastajanje kolesterola doprinosi zasićenju žučnog kolesterola, njegovom taloženju, stvaranju kristala kolesterola. S oslabljenom pokretljivošću žučnog mjehura, kristali se ne pojavljuju u crijevima, već ostaju i počinju rasti.
 2. Pigmenti (bilirubin) se pojavljuju kao posljedica pojačanog razgradnje eritrocita u hemolitičkoj anemiji.
 3. Miješano kamenje je kombinacija oba oblika. Sadrže kalcij, bilirubin, kolesterol.

Pojavljuju se uglavnom kod upalnih bolesti žučnog mjehura i žučnih puteva.

Čimbenici rizika

Postoji nekoliko razloga za pojavu bolesti žučnih kamenaca:

 • višak kolesterola u žuč
 • smanjeno izlučivanje fosfolipida i žučnih kiselina u žuč
 • zastoj žuči
 • infekcija bilijarnog trakta
 • hemolitičke bolesti.

Većina žučnih kamenaca je mješovita. Sadrže kolesterol, bilirubin, žučne kiseline, proteine, glikoproteine, različite soli, elemente u tragovima. Kolesterola uglavnom sadrže kolesterol, imaju okrugli ili ovalni oblik, slojevita struktura, promjera od 4–5 do 12–15 mm, lokalizirana su u žučnom mjehuru.

 1. Kolesterol-pigment-limeta - višestruki, imaju lica, oblik je drugačiji. Značajno variraju u broju - desetine, stotine, pa čak i tisuće.
 2. Pigmentni kamenčići su mali, višestruki, kruti, lomljivi, savršeno homogeni, crni s metalnim obojenjem, smještenim kako u žučnom mjehuru tako iu žučnim kanalima.
 3. Kalcijev kamen se sastoji od raznih soli kalcija, čudne forme, šiljastih, svijetlih ili tamno smeđih boja.

epidemiologija

Prema brojnim publikacijama tijekom 20. stoljeća, posebno u drugoj polovici, došlo je do naglog porasta prevalencije JCB-a, uglavnom u industrijaliziranim zemljama, uključujući Rusiju.

Tako je, prema brojnim autorima, učestalost kolelitijaze u bivšem SSSR-u gotovo udvostručena svakih 10 godina, a kamen u bilijarnom traktu otkriven je na obdukciji kod svakog desetog pokojnika, bez obzira na uzrok smrti. Krajem 20. stoljeća u Saveznoj Republici Njemačkoj registrirano je više od 5 milijuna ljudi, au Sjedinjenim Državama više od 15 milijuna GIB pacijenata, a oko 10% odrasle populacije boluje od te bolesti. Prema medicinskoj statistici, holelitijaza se javlja kod žena značajno češće nego kod muškaraca (omjer je od 3: 1 do 8: 1), a s dobi broj pacijenata značajno raste i nakon 70 godina doseže 30% ili više u populaciji.

Povećana kirurška aktivnost protiv kolelitijaze u drugoj polovici 20. stoljeća dovela je do činjenice da je u mnogim zemljama učestalost operacija na bilijarnom traktu nadmašila broj drugih abdominalnih operacija (uključujući apendektomiju). Tako je u SAD-u u 70-im godinama provedeno više od 250 tisuća holecistektomija, 80-ih godina - više od 400 tisuća, au 90-ima - do 500 tisuća.

klasifikacija

Na temelju današnjih karakteristika bolesti, sljedeća klasifikacija je napravljena prema fazama koje su relevantne za njega:

 1. Stvaranje kamenja je pozornica, koja se također definira kao latentno nošenje kamena. U ovom slučaju, simptomi bolesti žučnih kamenaca su odsutni, ali korištenje instrumentalnih metoda dijagnoze omogućuje vam da odredite prisutnost u žuči mjehura;
 2. Fizičko-kemijska (početna) faza - ili, kako se još naziva, pred-kamena faza. Odlikuje se promjenama u sastavu žuči. U ovoj fazi nema posebnih kliničkih manifestacija, moguće je otkrivanje bolesti u početnom stadiju, za što se koristi biokemijska analiza žuči na svojstvima njegovog sastava;
 3. Kliničke manifestacije su pozornica čiji simptomi ukazuju na razvoj akutnog ili kroničnog oblika kamenoznog kolecistitisa.

U nekim slučajevima, četvrta faza je također izolirana, što se sastoji u razvoju komplikacija povezanih s bolešću.

Simptomi žučnih kamenaca

U načelu, bolest žučnih kamenaca može potrajati jako dugo bez ikakvih simptoma ili manifestacija. To je zato što su kamenčići u ranim stadijima mali, ne začepljuju žučnu cjevovod i ne oštećuju zidove. Dugo vremena pacijent ne mora ni slutiti da ima taj problem. U tim slučajevima, obično govore o kamenom. Kada se stvarna žučna bolest osjeti, ona se može manifestirati na različite načine.

Među prvim simptomima bolesti treba istaknuti težinu u trbuhu nakon jela, poremećaje stolice (osobito nakon konzumiranja masne hrane), mučninu i blagu žuticu. Ti se simptomi mogu pojaviti i prije izraženih bolova u desnom hipohondriju - glavnog simptoma bolesti žučnih kamenaca. Oni su zbog neizraženih povreda odliva žuči, zbog čega je proces probave lošiji.

Sljedeći simptomi i znakovi su najkarakterističniji za bolesti žučnih kamenaca:

 1. Povećanje temperature. Povećanje temperature obično ukazuje na akutni holecistitis, koji često prati holelitijazu. Intenzivna upala u desnoj hipohondriji dovodi do oslobađanja aktivne tvari u krvi koje doprinose porastu temperature. Dugotrajna bol nakon kolike uz dodatak groznice gotovo uvijek govori o akutnom holecistitisu ili drugim komplikacijama bolesti. Periodični porast temperature (nalik valu) s porastom iznad 38 stupnjeva može ukazivati ​​na kolangitis. Međutim, općenito, groznica nije obavezan simptom bolesti žučnih kamenaca. Temperatura može ostati normalna čak i nakon snažne kolike.
 2. Bol u desnom hipohondriju. Najčešća manifestacija bolesti žučnih kamenaca je takozvana bilijarna (žučna, jetrena) kolika. To je napad akutne boli, koja se u većini slučajeva nalazi na sjecištu desnog rebarnog luka i desnog ruba mišića ravnog trbuha. Trajanje napada može varirati od 10 - 15 minuta do nekoliko sati. U ovom trenutku, bol može biti vrlo teška, dati na desno rame, leđa ili druga područja trbuha. Ako napad traje više od 5-6 sati, onda razmislite o mogućim komplikacijama. Učestalost napada može biti različita. Često između prvog i drugog napada traje oko godinu dana. Međutim, općenito, s vremenom postaju sve češći.
 3. Debela netolerancija. U ljudskom tijelu, žuč je odgovorna za emulgiranje (otapanje) masti u crijevu, što je nužno za njihov normalan raspad, apsorpciju i asimilaciju. Kod bolesti žučnih kamenaca, kamenje u vratu ili žučnom kanalu često blokira put žuči do crijeva. Kao rezultat, masna hrana se ne razgrađuje normalno i uzrokuje crijevne probleme. Ovi poremećaji mogu se manifestirati proljevom (proljev), nakupljanjem plina u crijevima (nadutost), neizraženim bolovima u trbuhu. Svi ovi simptomi su nespecifični i mogu se pojaviti kod raznih bolesti gastrointestinalnog trakta (gastrointestinalnog trakta). Netolerancija na masnu hranu također se može pojaviti u fazi nošenja kamena, kada su ostali simptomi bolesti još uvijek odsutni. U isto vrijeme, čak i veliki kamen smješten na dnu žučnog mjehura ne može blokirati protok žuči, a masna hrana će se normalno probaviti.
 4. Žutica. Žutica nastaje zbog stagnacije žuči. Bilirubinski pigment odgovoran je za njegov izgled, koji se normalno izlučuje žučom u crijevo, a odatle se izlučuje iz tijela izmetom. Bilirubin je prirodni proizvod metabolizma. Ako prestane izlučiti žuči, onda se nakuplja u krvi. Tako se širi kroz tijelo i akumulira u tkivima, dajući im karakterističnu žućkastu nijansu. Najčešće, pacijenti s prvim žutim očima bjeloočnice, a tek onda - kožom. Kod svijetlih ljudi ovaj se simptom može primijetiti bolje, au tamnoputoj, neizraženoj žutici može promašiti čak i iskusni liječnik. Često, istovremeno s pojavom žutice, mokraća također potamni u bolesnika (tamno žuta, ali ne smeđa). To je zato što pigment počinje izlučiti iz tijela kroz bubrege. Žutica nije obavezan simptom za calculous kolecistitis. Također, ne pojavljuje se samo s ovom bolešću. Bilirubin se također može akumulirati u krvi hepatitisom, cirozom jetre, nekim hematološkim bolestima ili trovanjem.

Općenito, simptomi bolesti žučnih kamenaca mogu biti vrlo različiti. Postoje razne povrede stolice, atipične boli, mučnina, ponavljajući napadi povraćanja. Većina liječnika su svjesni ove različite simptome, i samo u slučaju jedan ultrazvuk od žučni mjehur je propisan za isključivanje gallstones.

Napad bolesti žučnih kamenaca

Pod napadom žučnih kamenaca obično se podrazumijevaju žučna kolika, koja je najagutnija i tipična manifestacija bolesti. Nošenje kamena ne uzrokuje nikakve simptome ili abnormalnosti, a pacijenti obično ne daju nikakve značajne probavne smetnje. Stoga se bolest nastavlja latentno (skriveno).

Biliarna kolika se obično pojavljuje iznenada. Njegov uzrok je grč glatkih mišića koji se nalazi u zidovima žučnog mjehura. Ponekad je oštećena i sluznica. Najčešće se to događa ako se kamen kreće i zaglavi u vratu mjehura. Ovdje blokira protok žuči, a žuč iz jetre se ne akumulira u mjehuru, već teče izravno u crijevo.

Prema tome, napad bolesti žučnih kamenaca obično pokazuje karakterističnu bol u desnom hipohondriju. Paralelno s tim, pacijent može osjetiti mučninu i povraćanje. Često se napad događa nakon naglih pokreta ili opterećenja, ili nakon uzimanja velike količine masne hrane. Jednom u razdoblju pogoršanja može doći do obojenja stolice. To proizlazi iz činjenice da pigmentirana (obojana) žuč iz žučnog mjehura ne dolazi do crijeva. Žuči iz jetre odvode samo u malim količinama i ne daju intenzivno bojenje. Ovaj se simptom naziva Acholia. Općenito, najtipičnija manifestacija napada žučnih kamenaca je karakteristična bol koja će biti opisana kasnije.

dijagnostika

Identificiranje simptoma karakterističnih za jetrene kolike zahtijeva stručne savjete. Pod fizikalnim pregledom, oni su proveli, odnosi se na identifikaciju simptoma karakterističnih za prisutnost u žuči mjehura (Murphy, Ortner, Zakharyin). Osim toga, otkriva se određena napetost i bolnost kože u području mišića trbušnog zida unutar projekcije žučnog mjehura. Također, uočena je prisutnost ksantoma na koži (žute pjege na koži formirane na pozadini poremećaja metabolizma lipida u tijelu), zabilježena je žutost kože i bjeloočnice.

Rezultati općeg krvnog testa određuju prisutnost znakova koji upućuju na nespecifičnu upalu u fazi kliničke egzacerbacije, koja se osobito sastoji od umjerenog porasta ESR-a i leukocitoze. Biokemijski testovi krvi određuju hiperholesterolemiju, kao i hiperbilirubinemiju i povećanu aktivnost karakterističnu za alkalnu fosfatazu.

Cholecystography, koji se koristi kao metoda za dijagnosticiranje žučnih kamenaca, određuje povećanje žučnog mjehura, kao i prisutnost naslaga vapna u zidovima. Osim toga, unutar kamena vapnenca dobro su vidljivi.

Najinformativnija metoda, koja je ujedno i najčešća u proučavanju područja od interesa za nas, a posebno za predmet bolesti, je ultrazvučno skeniranje trbušne šupljine. Pri razmatranju abdominalne šupljine u ovom slučaju osigurava se točnost u otkrivanju u prisutnosti različitih eho-nepropusnih formacija u obliku kamenja u kombinaciji s patološkim deformitetima, koje zidovi mokraćnog mjehura prolaze tijekom bolesti, kao i promjene relevantne za njegovu pokretljivost. Dobro vidljiv s ultrazvukom i znakovi koji ukazuju na kolecistitis.

Vizualizacija žučnog mjehura i kanala može se također izvesti pomoću MRI i CT tehnika u određenim određenim područjima. Scintigrafija se može koristiti kao informativna metoda koja ukazuje na poremećaje u cirkulaciji žuči, kao i na endoskopsku retrogradnu kolangiopankreatografiju.

Liječenje bolesti žučnih kamenaca

Liječenje holelitijaze bez kirurškog zahvata koristi se u prisutnosti kolesterola žučnih kamenaca (rendgenski negativnih) veličine do 15 mm s očuvanom kontraktilnošću žučnog mjehura i prohodnošću cističnog kanala.

Kontraindikacije za medicinsko otapanje žučnih kamenaca:

 • upalne bolesti tankog i debelog crijeva;
 • pretilosti;
 • trudnoća;
 • "Onesposobljeni" - nefunkcioniranje žučnog mjehura;
 • akutne upalne bolesti žučnog mjehura i bilijarnog trakta;
 • kamenje s promjerom većim od 2 cm;
 • bolesti jetre, dijabetes, peptički ulkus i čir na dvanaesniku, kronični pankreatitis;
 • pigmentno ili karbonatno kamenje;
 • rak žučne kese;
 • višestruki kalcij koji zauzima više od 50% volumena žučnog mjehura.

Upotrebljavaju se pripravci ursodeoksiholne kiseline koji djeluju na otapanje samo kolesterola, a lijek se uzima 6 do 24 mjeseca. No vjerojatnost recidiva nakon otapanja kamenja je 50%. Dozu lijeka, trajanje recepcije utvrđuje samo liječnik ili gastroenterolog. Konzervativno liječenje moguće je samo pod liječničkim nadzorom.

Shockwave cholelitis - liječenje drobljenjem velikih kamenja u male fragmente pomoću udarnih valova, nakon čega slijede pripravci žučnih kiselina (ursodeoksiholna kiselina). Vjerojatnost recidiva je 30%.

Žučni kamen dugo vremena može biti asimptomatski ili malosimptomno, što stvara određene poteškoće u njegovom otkrivanju u ranim fazama. To je uzrok kasne dijagnoze, u fazi već formiranih žučnih kamenaca, kada je uporaba konzervativnih metoda liječenja ograničena, a jedini način liječenja ostaje kirurški.

Liječenje narodnih žučnih kamenaca

Navest ću primjer nekoliko recepata za otapanje kamenja. Ima ih veliki broj.

 1. Zeleni čaj Pijte kao profilaksu za bolesti žučnih kamenaca, jer zeleni čaj sprečava stvaranje kamena.
 2. Lišće lišća. Listovi ove biljke omogućuju vam da rastopite kamenje u žučnom mjehuru. Napunite čašu kipuće vode s 1 žlicom suhog lišća brusnice, ostavite 20-30 minuta. Uzmite 2 žlice 4-5 puta dnevno.
 3. Ivanov čaj ili uska kvasac vrba. Pivo u termosici 2 žlice osušenog lišća vrba-čaja, napunjenog kipućom vodom (0,5 l). Inzistirajte 30 minuta. Popijte 100 ml čaja sat vremena prije obroka tri puta dnevno tijekom šest mjeseci. Inzistiranje na istom čaju može biti sve dok čaj ima boju. Posavjetujte se s liječnikom prije uporabe, jer možete pomicati kamenje.

Glavna stvar u liječenju narodnih žučnih kamenaca je osigurati da imate kolesterol koji se može otopiti. Da biste to učinili, morate proći ultrazvuk (vidljivi su kamenje) i rendgenske zrake (kolesterola nisu vidljiva).

Nakon toga posjetite fitoterapeuta i odaberite najučinkovitiju kombinaciju ljekovitog bilja za vaš slučaj. Paralelno s uporabom narodnih lijekova, potrebno je pridržavati se načela dobre prehrane - ponekad samo promjena u prehrani omogućuje oslobađanje malih kolesterola. Također je potrebno posvetiti vrijeme fizičkim naporima - pješačke šetnje, malu naplatu ujutro - to jest, kretanje više.

Dijeta za žučne kamence

Potrebno je ograničiti ili eliminirati iz prehrane masne, visokokalorične, bogate kolesterolom jela, osobito s nasljednom predispozicijom za kolelitijazu. Hrana bi trebala biti česta (4-6 puta dnevno) u malim porcijama, što pomaže smanjiti stagnaciju žuči u žučnom mjehuru. Hrana treba sadržavati dovoljnu količinu dijetalnih vlakana zbog povrća i voća. Možete dodati hranu mekinje (15g 2-3 puta dnevno). Time se smanjuje litogeničnost (sklonost stvaranju kamena) žuči.

Terapijska prehrana za bolesti žučnih kamenaca traje od 1 do 2 godine. Dijeta je najbolja prevencija pogoršanja bolesti žučnih kamenaca, a ako se na nju ne pridržavate, tada je moguće razviti teške komplikacije.

Posljedice neusklađenosti uključuju: pojavu ateroskleroze, pojavu opstipacije, opasno s kamenjem u mjehuru, povećavajući opterećenje na probavni trakt i povećavajući gustoću žuči. Medicinska prehrana pomoći će u suočavanju s prekomjernom težinom, poboljšati mikrofloru crijeva i zaštititi imunološki sustav. Kao rezultat toga, osoba poboljšava raspoloženje, normalni san.

U teškim slučajevima, neuspjeh da se slijedi dijeta dovodi do ulkusa, gastritisa, kolitisa. Ako se želite oporaviti od patologije bez operacije, onda je prehrana primarni zahtjev.

operacija

Pacijenti se trebaju podvrgnuti planiranoj operaciji prije prvog napada žučne kolike ili odmah nakon nje. To je zbog činjenice da je rizik od komplikacija visok.

Nakon kirurškog liječenja potrebno je promatrati individualni režim ishrane (česte, podijeljene obroke uz ograničenje ili isključivanje pojedinačno nepodnošljive hrane, masne, pržene hrane), pridržavanje rada i odmora, vježbanje. Uklonite alkohol. Možda spa tretman nakon operacije, podložan trajnoj remisiji.

komplikacije

Izgled kamenja je ispunjen ne samo kršenjem funkcija organa, nego i pojavom upalnih promjena u žučnom mjehuru i organima koji se nalaze u blizini. Dakle, zbog kamenja mogu se ozlijediti zidovi mjehura, što izaziva pojavu upale. Pod uvjetom da kamenje prolazi kroz cistični kanal s žučom iz žučnog mjehura, odljev žuči može biti težak. U najtežim slučajevima kamenje može blokirati ulaz i izlaz iz žučnog mjehura, zaglavljeno u njemu. S tim fenomenima dolazi do stagnacije žuči, a to je preduvjet za razvoj upale. Upalni proces se može razviti tijekom nekoliko sati i tijekom nekoliko dana.

U takvim uvjetima pacijent može razviti akutni upalni proces žučnog mjehura. Istovremeno, stupanj oštećenja i brzina razvoja upale mogu biti različiti. Dakle, to je moguće kao blagi oteklina zida, i njegovo uništenje i, kao posljedica, rupture žučnog mjehura. Takve komplikacije žučnih kamenaca su opasne po život. Ako se upala širi na trbušne organe i peritoneum, tada se kod pacijenta razvija peritonitis. Kao posljedica toga, toksični šok i višestruko otkazivanje organa mogu postati komplikacija ovih pojava. Kada se to dogodi, kršenje krvnih žila, bubrega, srca, mozga. Uz jaku upalu i visoku toksičnost mikroba koji se razmnožavaju u zahvaćenom zidu žučnog mjehura, može se odmah pojaviti toksični šok.

U ovom slučaju, čak i mjere oživljavanja ne jamče da se pacijent može izvući iz tog stanja i izbjeći smrt.

prevencija

Za prevenciju bolesti korisno je provesti sljedeće aktivnosti:

 • nemojte prakticirati dugotrajni post;
 • za prevenciju bolesti žučnih kamenaca korisno je piti dovoljno tekućine, najmanje 1,5 litre dnevno;
 • kako se ne bi izazivalo pomicanje kamenja, kako bi se izbjegli radovi povezani s dugotrajnim zadržavanjem u nagnutom položaju;
 • slijediti dijetu, normalizirati tjelesnu težinu;
 • povećati tjelesnu aktivnost, dati tijelu više pokreta;
 • jesti češće, svakih 3-4 sata, kako bi izazvao redovito pražnjenje mjehura od nakupljene žuči;
 • žene bi trebale ograničiti unos estrogena, ovaj hormon potiče stvaranje kamenja ili njihovo povećanje.

Za prevenciju i liječenje bolesti žučnih kamenaca korisno je u svakodnevnu prehranu uključiti malu količinu (1-2 sata) biljnog ulja, bolje od maslinovog ulja. Suncokret se apsorbira samo za 80%, dok je maslina u potpunosti. Osim toga, pogodnije je za prženje, jer stvara manje fenolnih spojeva.

Unos biljne masti stimulira aktivnost žuči mjehura, zbog čega se može isprazniti najmanje jednom dnevno, sprečavajući stagnaciju i formiranje kamenja.

Za normalizaciju metabolizma i prevenciju žučnih bolesti u prehrani treba uključiti magnezij. Element u tragovima stimulira motilitet crijeva i proizvodnju žuči, uklanja kolesterol. Osim toga, dovoljna količina cinka potrebna je za proizvodnju žučnih enzima.

Kada je žučna bolest bolja napustiti uporabu kave. Piće potiče smanjenje mjehura, što može uzrokovati začepljenje kanala i naknadni napad.

http://medsimptom.org/zhelchekamennaya-bolezn/

Žučni kamenac: simptomi i liječenje

Žučni kamenac (ICD) je patološki proces, praćen formiranjem kamenca u žučnom mjehuru.

Drugo ime bolesti je calculous kolecistitis. Budući da GCB utječe na organ probavnog trakta (žučnog mjehura), obično ga liječi gastroenterolog.

Značajke žučnih kamenaca

Kalcije su glavna manifestacija bolesti žučnih kamenaca. Sastoje se od kalcija, kolesterola i bilirubina i mogu imati različite veličine. Uz malu količinu, govorimo o takozvanom "pijesku" u žučnom mjehuru, ali ako su formacije velike, smatra se da su to punokrvno kamenje (kamenje).

Takve se formacije tijekom vremena mogu povećati. Dakle, iz malog zrna pijeska može doći kamen veličine 1 cm ili više. Račun može imati različit oblik - od okruglog ili ovalnog do obrisa poliedra. Isto vrijedi i za gustoću kamenja. Postoje prilično jake konkretizacije, ali postoje i vrlo krhke, koje se mogu raspadati iz jednog dodira.

Površina kamena može biti ravna, šiljasta ili porozna (u pukotinama). Ove osobine su karakteristične za sva kamenja, bez obzira na njihovu lokaciju. Međutim, kamenje se često nalazi u žučnom mjehuru. Ova anomalija se naziva bolest žučnog kamenca ili kamenac žučnog mjehura. Rjeđe, kamenje se otkriva u žučnim kanalima. Ta se bolest naziva koledoholitijaza.

Concrementi u žučnom mjehuru mogu biti pojedinačni ili višestruki. Možda ih ima na desetke, čak i na stotine. Međutim, treba imati na umu da prisutnost čak jednog kamenca može prouzročiti ozbiljno oštećenje zdravlja. Štoviše, opasne komplikacije često su rezultat malih, umjesto velikih žučnih kamenaca.

Uzroci nastanka kamena

Ako je iz nekog razloga poremećena kvantitativna ravnoteža komponenti koje čine žuč, nastaju čvrste strukture - pahuljice. Kako rastu, oni se stapaju u kamenje. Često se bolest razvija pod utjecajem akumulacije prevelike količine kolesterola u žuči. U ovom slučaju, žuč se naziva litogenim.

Hiperholesterolemija može biti posljedica:

 • pretilosti;
 • zlouporaba masne hrane koja sadrži velike količine kolesterola;
 • smanjenje količine specifičnih kiselina koje ulaze u žuč;
 • smanjenje količine fosfolipida koji sprečavaju stvrdnjavanje i taloženje bilirubina i kolesterola;
 • stagnacija žuči.

Zastoj žuči može biti mehanički ili funkcionalan. Ako govorimo o mehaničkoj prirodi tog odstupanja, onda čimbenici kao što su:

 • tumori;
 • adhezija;
 • ekscese žučnog mjehura;
 • povećanje susjednih organa ili limfnih čvorova;
 • stvaranje ožiljaka;
 • upalni procesi praćeni edemom stijenke organa;
 • suženje.

Funkcionalni neuspjesi povezani su s oštećenjem motiliteta samog žučnog mjehura. Posebice se javljaju u bolesnika s hipokinetičkom žučnom diskinezijom. Osim toga, razvoj kolelitijaze može biti posljedica poremećaja bilijarnog sustava, infektivnih i alergijskih bolesti, patologija autoimune prirode itd.

klasifikacija

Žučni kamen je podijeljen u nekoliko faza:

 1. Fizičko-kemijski ili pre-kamen. To je početni stadij kolelitijaze. Tijekom svog tijeka, postoje postupne promjene u sastavu žuči. Ne pojavljuju se posebne kliničke manifestacije u ovoj fazi. U biokemijskim istraživanjima sastava žuči moguće je detektirati početni stadij.
 2. Faza latentnog (skrivenog) kamena nosača. U ovoj fazi, kamenje u žučnom mjehuru ili njegovi kanali se tek počinju formirati. Klinička slika također nije tipična za ovu fazu patološkog procesa. Identificirati tumore žučnih kamenaca moguće je samo tijekom instrumentalnih dijagnostičkih postupaka.
 3. Stadij kada simptomi bolesti počinju izgledati svjetlije i teže. U ovom slučaju, moguće je govoriti o razvoju akutnog calculous kolecistitisa, ili navesti činjenicu njezina prijelaza u kronični oblik.

U nekim izvorima možete vidjeti gradaciju žučnih kamenaca u četiri koraka. Posljednja, četvrta, faza bolesti opisana je kao takva, pri čemu nastaju povezane komplikacije patološkog procesa.

Vrste žučnih kamenaca

Kamenje lokalizirano u žučnom mjehuru može imati različit kemijski sastav. Prema ovom kriteriju, oni se obično dijele na:

 1. Kolesterol. Kolesterol je jedna od komponenti žuči, ali ako je pretjerana, kamenje se može formirati. Ova tvar ulazi u ljudsko tijelo s hranom i ravnomjerno je raspoređena među svojim stanicama, što pridonosi njenom potpunom funkcioniranju. Ako postoji kršenje procesa asimilacije kolesterola, počinje se nakupljati u žuči, formirajući kamenje. Kolesterol ima okrugli ili ovalni oblik i može doseći promjer od 1 do 1,5 centimetara. Njihov položaj često postaje dno žučnog mjehura.
 2. Bilirubin. Bilirubin je proizvod razgradnje hemoglobina. Kamenje koje se formira kada je u izobilju u tijelu, također se naziva pigment. Bilirubinski kamenčići su inferiorni u odnosu na kolesterol, ali ih je više. U isto vrijeme, oni ne utječu samo na dno žučnog mjehura, već se mogu lokalizirati iu bilijarnom traktu.

Žučni kamenci mogu imati različite stupnjeve zasićenja kalcijem. To ovisi o tome koliko jasno možete vidjeti tumor na zaslonu ultrazvučnog aparata ili na rendgenskoj snimci. Osim toga, izbor terapijske tehnike ovisi o stupnju zasićenja kamenca kalcijem. Ako je kamen kalcificiran, to znači da će se s njom mnogo teže nositi s drogama.

Ovisno o veličini žučnih kamenaca su:

 1. Mala. Veličina takvih tumora ne prelazi 3 cm u promjeru. Kod pojedinačnog kamenca lokaliziranog u području dna žučnog mjehura, nikakvi specifični klinički simptomi se ne manifestiraju.
 2. Veliki. To se naziva kamenjem, čiji promjer prelazi 3 cm, sprečava normalan odljev žuči i može uzrokovati napade žučne kolike ili druge neugodne simptome.

Ne samo vrsta, već i veličina kamenja mogu utjecati na izbor terapijske taktike u JCB-u. Veliko kamenje, u pravilu, ne podliježe medicinskom otapanju. Također se ne zgnječe ultrazvukom, jer nije vjerojatno da će takav terapijski pristup dati očekivane rezultate.

U ovom slučaju, javlja se holecistektomija - operacija uklanjanja žučnog mjehura, zajedno s kamenjem u njemu. Ako su kamenčići mali, razmatraju se nježnije metode liječenja.

U nekim slučajevima, pozornost liječnika može biti usmjerena i na lokaciju neoplazmi. Kamenje smješteno u dnu žučnog mjehura, rijetko ometa pacijenta, jer nije tipično za bilo koju kliničku sliku.

Ako se kamenje nalazi u neposrednoj blizini vrata bolesnog organa, to može uzrokovati opstrukciju žučnog kanala. U tom slučaju, pacijent će biti poremećen neugodnim simptomima, koji se manifestiraju bolom u desnom hipohondru i oslabljenom probavom.

Simptomi i znakovi bolesti žučnih kamenaca

Žučni kamenac je patološki proces koji može biti potpuno asimptomatski tijekom dugog vremena. To se posebno odnosi na početne stadije bolesti, kada su kamenje još uvijek premalo, te stoga ne začepljuju žučne kanale i ne oštećuju zid mjehura.

Pacijent možda dugo ne zna o prisutnosti bolesti, tj. O latentnom kamenom nosaču. Kada novotvorine dosegnu prilično veliku veličinu, pojavljuju se prvi upozoravajući znakovi patološkog procesa u žučnom mjehuru. Mogu se manifestirati na različite načine.

Prvi simptomi holelitijaze, koji se javljaju prije pojave boli u desnom hipohondriju, uključuju:

 • osjećaj težine u trbuhu nakon jela;
 • napadi mučnine;
 • blago žutilo kože (opstruktivna žutica).

Ova klinička slika nastaje zbog kršenja procesa odljeva žuči. Pod utjecajem takvog neuspjeha javljaju se odstupanja u radu organa probavnog trakta.

Najčešći simptomi i znakovi JCB-a su:

 1. Bolovi u desnom hipohondriji, koji ukazuju na razvoj žučnih kolika. Trajanje napada može trajati od 10 minuta do nekoliko sati, dok bol može biti akutna, nepodnošljiva i dati na desno rame, druge dijelove trbuha ili leđa. Ako napad ne nestane u roku od 5-6 sati, pacijent može razviti ozbiljne komplikacije.
 2. Povećana tjelesna temperatura, što ukazuje na razvoj akutnog holecistitisa - bolesti koja je čest pratilac JCB-a. Intenzivna upala žučnog mjehura dovodi do aktivnog ispuštanja otrovnih tvari u krv. Ako se često javljaju bolovi nakon žučne kolike, a prate ih vrućica, to ukazuje na razvoj akutnog holecistitisa. Ako je povišenje temperature privremeno, a oznake termometra dosežu 38 ° C, to može ukazivati ​​na pojavu kolangitisa. No, ipak, temperatura nije obvezni znak JCB-a.
 3. Razvoj žutice. Ova anomalija nastaje zbog dugotrajnih procesa stagnacije zbog kršenja odljeva žuči. Prije svega, okularna bjeloočnica postaje žuta, a tek tada - koža. Kod osoba sa svijetlom kožom, taj je simptom zamjetniji nego kod crnkastih pacijenata. Često, uz žutu kožu i bjeloočnice u bolesnika s promjenama boje i urina. Dobiva tamnu nijansu koja je povezana s otpuštanjem velike količine bilirubina putem bubrega. U slučaju kalkuloznog kolecistitisa, žutica je samo neizravan, ali ne i obvezni simptom. Osim toga, može postati posljedica drugih bolesti - ciroze, hepatitisa itd.
 4. Akutni odgovor na unos masti. Pod utjecajem žuči dolazi do cijepanja i apsorpcije lipida u krvi. Ako se kamenje nalazi u blizini vrata ili žučnog kanala u galijskom mjehuru, oni jednostavno blokiraju put žuči. Kao rezultat, ne može normalno cirkulirati u crijevima. Ova anomalija uzrokuje pojavu proljeva, mučnine, nadutosti, tupih bolova u trbuhu. No ti simptomi nisu specifične manifestacije žučnih kamenaca, jer se javljaju kod većine gastrointestinalnih bolesti. Netolerancija na masnu hranu može se pojaviti u različitim fazama razvoja žučnih bolesti. Međutim, čak i veliki kamenac, ako se nalazi na dnu bolesnog organa, nije prepreka za protok žuči. Shodno tome, masna hrana će se normalno probaviti i asimilirati.

Ako govorimo o ukupnim simptomima JCB-a, onda to može biti vrlo raznoliko. Može se razlikovati intenzitet i priroda bolova u trbuhu, probavnih poremećaja, mučnine, ponekad s povraćanjem. Ali budući da je klinička slika bolesti karakteristična za mnoge patologije gastrointestinalnog trakta, iskusni liječnici uvijek propisuju ultrazvuk žučnog mjehura kako bi razumjeli uzrok pacijentove nelagode.

dijagnostika

Ako postoji simptomatologija karakteristična za žučne kolike, trebate odmah kontaktirati stručnjaka. Prije svega, provode se fizikalni pregled i anamneza, na temelju saznanja točno od kojih simptoma pati pacijent.

Na palpaciji trbuha javlja se napetost i bolnost kože u mišićima abdominalne stijenke u neposrednoj blizini oboljelog žučnog mjehura. Osim toga, liječnik primjećuje da pacijent ima žućkaste mrlje na koži, koje su uzrokovane kršenjem metabolizma lipida, požutjelom oka i kože.

Ali fizički pregled nije osnovni dijagnostički postupak. To je preliminarni pregled, koji daje liječniku razlog da uputi pacijenta na određene studije. Konkretno:

 1. Klinička analiza krvi. Ako postoji upalni proces u žučnom mjehuru, u rezultatima testa uočit će se umjereni porast ESR-a i izražena leukocitoza.
 2. Biokemijska analiza krvi. Kod dešifriranja podataka od strane liječnika, uočena je povišena razina kolesterola i bilirubina u pozadini abnormalne aktivnosti alkalne fosfataze.
 3. Cholecystography. Ova dijagnostička tehnika pomaže u preciznom ispitivanju stanja žučnog mjehura. Tijekom zahvata otkriveno je povećanje organa i pojava karbonatnih inkluzija na njegovim zidovima. Pomoću kolecistografije otkrivaju se karbonatni kamenac smješten unutar oboljelog organa.
 4. Ultrazvuk abdomena je najinformativnija dijagnostička tehnika za sumnju na bolest žučnih kamenaca. Osim identifikacije tumora, stručnjaci su zabilježili deformaciju stijenke žučnog mjehura. Također su zabilježene negativne promjene u motilitetu tijela pacijenta. Jasno vidljiv na ultrazvuku i znakovi karakteristični za kolecistitis.

Temeljito proučavanje stanja žučnog mjehura također je moguće uz MRI ili CT. Ništa manje informativna dijagnostička tehnika, tijekom koje se otkrivaju povrede u cirkulaciji žuči, je scintigrafija. Metoda retrogradne endoskopske kolangiopanokreatografije također se široko koristi.

komplikacije

Stvaranje kamenčića u žučnom mjehuru prepun je ne samo kršenja motiliteta oboljelog organa. GCB može imati vrlo negativan učinak na funkcioniranje drugih organa, posebno onih koji su u neposrednoj blizini GC-a.

Dakle, rubovi kamenja mogu ozlijediti zidove mjehura, uzrokujući razvoj upalnih procesa u njima. U teškim slučajevima, neoplazme začepljuju ulaz i izlaz žuči, čime kompliciraju protok žuči. Kada se takva odstupanja počnu pojavljivati ​​stagnirajući procesi, što dovodi do razvoja upale. Taj proces može trajati od nekoliko sati do nekoliko dana, ali prije ili kasnije to će se sigurno osjetiti. Opseg lezije i intenzitet patološke pojave mogu biti različiti.

Tako je moguće stvaranje malog oticanja zida žučnog mjehura ili njegovo uništenje. Posljedica ovog opasnog procesa je ruptura bolesnog organa. Takva komplikacija bolesti žučnih kamenaca izravno ugrožava život pacijenta.

Širenje upalnog procesa u trbušne organe prepun je razvoja peritonitisa. Komplikacija ovog stanja može biti toksični šok ili više organa. Svojim razvojem javljaju se ozbiljne smetnje u funkcioniranju srca, bubrega, krvnih žila i čak mozga.

Ako je upala previše intenzivna, a patogeni otpuštaju prekomjernu količinu toksina u krv, može se pojaviti odmah. U takvim okolnostima, čak i neposredna reanimacija nije jamstvo da će pacijent izići iz opasnog stanja i spriječiti smrt.

Liječenje bolesti žučnih kamenaca

Liječenje patologije može biti konzervativno i kirurško. U pravilu se terapijski postupci koriste za početak. To uključuje:

 1. Otapanjem žučnih kamenaca uz pomoć posebnih lijekova. Posebno, cenoodeksikolna i ursodeoksiholna kiselina. Ova tehnika je učinkovita samo s pojedinačnim kalcijem kolesterola. U nedostatku kontraindikacija za pacijenta, takva terapija se propisuje godinu i pol dana.
 2. Litotripsija ekstrakorporalnog udarnog vala konzervativna je metoda za liječenje žučnih kamenaca, koja uključuje korištenje udarnog vala, što dovodi do uništenja žučnih kamenaca. Takav val nastaje uz pomoć posebnih medicinskih uređaja. Takav tretman GCB-a provodi se samo s kolesterolom male veličine (do 3 cm). Postupak praktički ne uzrokuje bol i pacijenti ga vrlo lako toleriraju. Komadići kamenja izlučuju se tijekom crijevnih pokreta.
 3. Dijeta. To je jedan od temelja uspješnog oporavka i uklanjanja neugodnih simptoma. Kroz tijek dijetalne terapije morate slijediti pravila djelomične prehrane. Hranu treba uzimati 4-6 puta dnevno u malim porcijama. Masne, začinjene, pržene, pikantne jela, dimljena mesa, kiseli krastavci, gazirana i alkoholna pića, čokolada nužno su isključeni iz prehrane. Pacijent treba napustiti masno meso i pikantne začine. Zdrava prehrana u JCR-u temelji se na uporabi mliječnih proizvoda i biljnih proizvoda. U jelovnik je potrebno dodati pšenične posije.

Kirurško liječenje holelitijaze, kolecistektomije danas je osobito popularno. Izvodi se na dva načina:

Samo kirurg može odrediti koju vrstu operacije je poželjno provesti u svakom pojedinom slučaju. Kolecistektomija je obavezna kada:

 1. Brojni tumori u žučnom mjehuru. Istodobno, točan broj i veličina kamenja ne igraju nikakvu ulogu. Ako zauzimaju najmanje 33% površine oboljelog organa, kolecistektomija je obvezna. Nije moguće niti slomiti niti rastopiti taj broj kamenja.
 2. Učestali napadi žučnih kolika. Bol s ovim odstupanjem može biti vrlo intenzivna i česta. Uklanjaju se antispazmodičkim lijekovima, ali ponekad to liječenje ne donosi olakšanje. U tom slučaju, liječnici pribjegavaju kirurškoj intervenciji, bez obzira na broj kamenja i njihov promjer.
 3. Prisutnost kamenja u žučnim kanalima. Opstrukcija bilijarnog trakta skriva ozbiljnu prijetnju zdravlju pacijenta i značajno pogoršava njegovo zdravlje. Poremećaj odljeva žuči, bolni sindrom postaje intenzivniji i razvija se mehanička žutica. U ovoj situaciji, operacija ne može učiniti.
 4. Bilijarni pankreatitis. Pankreatitis je upalni proces koji se razvija i pojavljuje u tkivima pankreasa. PZHZH i žučni mjehur povezani su s jednim žučnim kanalom, stoga poremećaj u radu jednog organa uzrokuje negativne promjene u radu drugog organa. U nekim slučajevima, calculous kolecistitis dovodi do poremećaja izliva soka gušterače. Uništenje tkiva organa može dovesti do ozbiljnih komplikacija i izravno ugrožava život pacijenta. Problem se mora riješiti isključivo operacijom.

Obvezna operacija je također potrebna za:

 1. Peritonitis. Upala abdominalnih organa i tkiva peritoneuma je opasno stanje koje može biti smrtonosno. Patološki proces može se razviti kada rupture žuči i žuči kontaminirane patogenim mikroorganizmima uđu u trbušnu šupljinu. U ovom slučaju operacija nije usmjerena samo na uklanjanje zahvaćenog organa, već i na temeljitu dezinfekciju susjednih organa. Kašnjenje u operaciji može biti smrtonosno.
 2. Striktura žučnih kanala. Sušenje kanala naziva se striktura. Intenzivni upalni proces može dovesti do takvih povreda. Oni dovode do stagnacije žuči i njenog nakupljanja u tkivima jetre, iako se žuč može ukloniti. Tijekom kirurške intervencije, napori kirurga usmjereni su na uklanjanje striktura. Suženo područje može se proširiti ili liječnik može stvoriti zaobilazni put za žuč, čime se izravno unosi u rektum. Bez kirurške intervencije normalizirati situaciju je nemoguće.
 3. Zagušenje gnoja. Kada se bakterijska infekcija pridruži tkivima žučnog mjehura, gnoj se nakuplja u njima. Akumulacija gnoja u samom žuči naziva se empiem. Ako se patološki sadržaj prikupi izvan njega, bez utjecaja na organe trbušne šupljine, u ovom slučaju govorimo o razvoju paravesikalnog apscesa. Takve anomalije dovode do naglog pogoršanja pacijenta. Tijekom operacije, žučna se mjehura uklanja i apsces se prazni, nakon čega slijedi pažljivo liječenje antisepticima kako bi se spriječio peritonitis.
 4. Žučni fistula - patološke rupe lokalizirane između žučnog mjehura (rjeđe - kanala) i susjednih šupljih organa. Za takvo odstupanje svaka specifična klinička slika nije karakteristična, ali može značajno poremetiti odljev žuči, što dovodi do njegove stagnacije. Osim toga, mogu uzrokovati razvoj drugih bolesti i probavnih poremećaja. Patološke rupe su zatvorene tijekom operacije, što pomaže u sprečavanju neželjenih komplikacija.

Osim stadija patologije, veličina i sastav kamenja, starost pacijenta i prisutnost popratnih bolesti igraju veliku ulogu u izboru terapijske tehnike. U slučaju netolerancije na farmakološka sredstva, liječenje GCB-om je kontraindicirano za pacijenta. U ovom slučaju jedini ispravan izlaz iz ove situacije bit će operacija.

Ali za starije osobe s bolestima kardiovaskularnog sustava, bubrega ili drugih organa, kirurgija može samo naškoditi. U ovom slučaju, liječnici pokušavaju izbjeći sličnu taktiku liječenja.

Kao što se može vidjeti, izbor metoda liječenja za JCB ovisi o mnogim čimbenicima. Točno reći da li postoji potreba za operacijom, može samo liječnik nakon svih potrebnih dijagnostičkih mjera.

Dijeta za kolelitijazu

Hrana u JCB-u trebala bi biti djelomična. Hranu treba uzimati u malim obrocima 4-6 puta dnevno. Temperatura hrane ne smije biti manja od 15 ili više od 62 stupnja Celzija. Za zabranjene proizvode u JCB uključite:

 • alkohol;
 • mahunarke u bilo kojem obliku;
 • mlijeko i kiselo mlijeko;
 • pržena;
 • akutni;
 • sol;
 • dimljeni;
 • masna riba i meso;
 • kavijara;
 • slatkiši;
 • konzervirana hrana;
 • gljive u bilo kojem obliku;
 • vrući svježi kruh, tost, krutoni;
 • začini, začini;
 • marinadu;
 • kave;
 • proizvodi od čokolade;
 • kakao;
 • jaki crni čaj;
 • tvrdi ili slani sir.

I, naprotiv, liječnici preporučuju da daju prednost:

 • sušeni kruh od brašna 2. razreda;
 • sirevi s niskim udjelom masti;
 • povrće kuhano, kuhano na pari ili pečeno;
 • sitno sjeckani bijeli kupus (u ograničenim količinama);
 • pečeno ili kuhano nemasno meso;
 • različite vrste žitarica;
 • rezanci i tjestenine (u razumnim okvirima);
 • džemovi i džemovi;
 • slatko voće i bobice;
 • slab čaj;
 • slatki domaći sokovi;
 • museve;
 • Kompot od sušenog voća;
 • maslac koji se mora dodati raznim jelima u količini ne većoj od 30 g dnevno;
 • nisko-masne vrste ribe (smuđ, štuka, oslić itd.);
 • punomasno mlijeko Može se koristiti u čistom obliku i koristiti za kuhanje kašica.

Također su dopušteni nisko-masni svježi sir i prirodni nemasni jogurti (domaća kuhinja je bolja).

Prognoza i prevencija JCB-a

Da bi se spriječio razvoj kolelitijaze, potrebno je, ako je moguće, izbjeći čimbenike koji mogu uzrokovati razvoj hiperkolesterolemije i bilirubinemije. Također je važno ukloniti kongestivne procese u žučnom mjehuru i njegovim kanalima. To olakšavaju:

 • uravnotežena i dobra prehrana;
 • tjelesna aktivnost;
 • pažljivo praćenje tjelesne težine i, ako je potrebno, njezino prilagođavanje;
 • pravodobno otkrivanje i potpuno izliječenje bolesti bilijarnog sustava.

Osobito treba obratiti pažnju na cirkulaciju žuči i kolesterola osobama koje imaju genetsku predispoziciju za kolelitijazu.

Ako govorimo o prevenciji bilijarnih kolika prilikom identifikacije bolesti, pacijenti moraju slijediti strogu dijetu. Trebali bi pažljivo pratiti svoju težinu i piti dovoljno tekućine (1,5 - 2 litre dnevno). Kako bi se izbjegao rizik od pomicanja kamenja na žučnim kanalima, pacijenti bi trebali izbjegavati rad koji zahtijeva dugotrajan boravak u nagnutom položaju.

Prognoze za razvoj bolesti žučnih kamenaca za sve pacijente su različite, jer izravno ovise o brzini formiranja kamenja, njihovoj veličini i pokretljivosti. U većini slučajeva, prisustvo kamenja u žučnom mjehuru dovodi do brojnih štetnih i teških komplikacija. Ali ako se kirurška intervencija provodi pravodobno, opasne posljedice bolesti mogu se potpuno spriječiti!

http://simptomy-lechenie.net/zhelchekamennaya-bolezn/

Žučni kamenac (žučni kamen, žuč)

Žučni kamenac (holelitijaza ili, kao što se pogrešno naziva holelitijaza) je bolest povezana s poremećajem metabolizma kolesterola i bilirubina, što rezultira stvaranjem kamenja (kamenja) u žučnom mjehuru (kolecistolitijaza) i / ili u žučnim kanalima (holedoholitijaza).

Ova bolest najčešća je na trećem mjestu nakon kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa. To je češće u ekonomski razvijenim zemljama u pojedincima čiji je rad povezan sa stresnim situacijama i vodeći sjedilački način života.

Kako se formiraju žučni kamenci

Žučni mjehur je rezervoar za žuč koju proizvodi jetra. Kretanje žuči duž žučnih puteva osigurava koordinirana aktivnost jetre, žučnog mjehura, zajedničkog žučnog kanala, gušterače, dvanaesnika. Time se osigurava pravovremeni protok žuči u crijevo tijekom probave i njegovo nakupljanje u žučnom mjehuru na prazan želudac.

Nastajanje kamenja u njemu nastaje zbog promjena u sastavu i stagnaciji žuči (discholium), upalnih procesa, motoričkih toničkih poremećaja izlučivanja žuči (diskinezija).

Postoje kolesterol (do 80-90% svih žučnih kamenaca), pigment i mješovito kamenje.

Nastajanje kolesterola doprinosi zasićenju žučnog kolesterola, njegovom taloženju, stvaranju kristala kolesterola. S oslabljenom pokretljivošću žučnog mjehura, kristali se ne pojavljuju u crijevima, već ostaju i počinju rasti.

Pigmenti (bilirubin) se pojavljuju kao posljedica pojačanog razgradnje eritrocita u hemolitičkoj anemiji.

Miješano kamenje je kombinacija oba oblika. Sadrže kalcij, bilirubin, kolesterol.

Pojavljuju se uglavnom kod upalnih bolesti žučnog mjehura i žučnih puteva.

Uzroci bolesti žučnih kamenaca

1. Upala bilijarnog trakta (kolecistitis, kolangitis).
Infekcija igra ulogu u formiranju kalcija. Bakterije su sposobne pretvoriti bilirubin, topiv u vodi, u netopljive tvari, koje se talože.

2. Endokrini poremećaji:
- dijabetes;
- hipotireoza (nedovoljna sekrecija tiroidnih hormona);
- metabolizam estrogena, razne ginekološke bolesti, hormonska kontracepcija, trudnoća.
Postoji povreda kontraktilne funkcije žučnog mjehura, stagnacija žuči.

3. Poremećaj metabolizma kolesterola:
- ateroskleroza;
- giht;
- pretilost.
S povećanjem kolesterola stvaraju se uvjeti za formiranje kamenja.

4. Hiperbilirubinemija - povećanje razine bilirubina s povećanjem sadržaja žuči:
- hemolitička anemija.

5. Nasljedna predispozicija.

6. Post, nepravilna prehrana uzrokuje kršenje normalne funkcije žučnog mjehura.

7. Pretjerana konzumacija hrane bogate kolesterolom. To pridonosi promjeni reakcije žuči na kiselu stranu, što dovodi do stvaranja kamenja.

Simptomi bolesti žučnih kamenaca

Dugo vremena, bolest može biti asimptomatska i postati nalaz s ultrazvukom. S migracijom kamenja pojavljuje se pojava infekcije u žučnom mjehuru i simptomima kanala. Simptomi kolelitijaze ovise o mjestu kamenja, njihovoj veličini, aktivnosti upale, kao io oštećenju drugih probavnih organa.

Kada kamenje izađe iz žučnog mjehura i premjesti ih duž žučnih putova, nastaje napad žučne kolike. Oni izazivaju napad greške u prehrani, osobito zlouporabu masne hrane, vibracije, stresne situacije. Iznenadna bol, oštra u gornjem dijelu trbuha, u području desnog hipohondrija, daje desnoj rami desnu rame. Često bol u kolelitijazi popraćena je mučninom, povraćanjem, ne donosi olakšanje, suha usta. Poremećena svrbež kože.

Možda pojava žutice bjeloočnice i kože, zamračenje mokraće i promjena boje fecesa.

Trajanje boli od nekoliko minuta do nekoliko sati, bol se smanjuje samostalno ili nakon anestezije.

Simptomi bilijarnih kolika ne uvijek imaju klasičnu varijantu manifestacije, često mogu nalikovati drugim bolestima: desna strana upala pluća, akutna upala slijepog crijeva, pogotovo kada nije tipično, apsces jetre, bubrežna kolika - u urolitijaza, akutni pankreatitis.

Cholecystocardiac sindrom svibanj pojaviti kada bol u srcu je jedini simptom žučnih kamenaca.

Da bi se uspostavila točna dijagnoza, kada se pojave prvi znakovi bolesti, hitno je potrebno konzultirati liječnika opće prakse, obiteljskog liječnika.

Pregled za kolelitijazu

Instrumentalne dijagnostičke metode.

1. Ultrazvuk abdominalnih organa je glavna i najučinkovitija metoda za dijagnosticiranje kolelitijaze. Otkriva prisutnost žučnih kamenaca, zadebljanje zidova žučnog mjehura, njegovu deformaciju, širenje žučnih putova.
Njegove glavne prednosti su neinvazivnost (neinvazivnost), sigurnost, dostupnost i mogućnost višestrukog držanja.

2. Rendgenski pregled trbušne šupljine - da se identificiraju X-pozitivni karbonatni kamenčići.

3. Endoskopska retrogradna kolangiopankreatografija (s sumnjom na prisustvo kamenja u žučnim kanalima).

4. U kontroverznim slučajevima koristi se magnetska rezonancijska holangiografija, koja omogućuje preciznu procjenu stanja bilijarnog trakta zbog dvo- i trodimenzionalnih slika; računalna tomografija.

Laboratorijske studije.

1. Ukupni bilirubin i njegove frakcije, transaminaze. Ispitajte kako biste procijenili funkcionalno stanje jetre.

2. Lipidogram. Odredite razinu kolesterola, triglicerida. Njihovim povećanjem potrebno je provoditi terapiju s ciljem smanjenja ovih pokazatelja za prevenciju stvaranja kamena.

Potreban je pregled kirurga - za odabir strategije liječenja.

Liječenje bolesti žučnih kamenaca.

U kolelitijazi se koristi kirurško i konzervativno liječenje.

Liječenje bolesti žučnih kamenaca

Konzervativna metoda se koristi u prisutnosti kolesterola u žučnim kamencima (rendgenski negativni) veličine do 15 mm sa sačuvanom kontraktilnošću žučnog mjehura i prohodnošću cističnog kanala.

Kontraindikacije za medicinsko otapanje žučnih kamenaca:

- akutne upalne bolesti žučnog mjehura i bilijarnog trakta;
- kamenje s promjerom većim od 2 cm;
- bolesti jetre, dijabetes, peptički ulkus i čir na dvanaesniku, kronični pankreatitis;
- upalne bolesti tankog i debelog crijeva;
- pretilosti;
- trudnoća;
- "Onesposobljeni" - nefunkcioniranje žučnog mjehura;
- pigmentno ili karbonatno kamenje;
- rak žučne kese;
- višestruki kalcij koji zauzima više od 50% volumena žučnog mjehura.

Upotrebljavaju se pripravci ursodeoksiholne kiseline koji djeluju na otapanje samo kolesterola, a lijek se uzima 6 do 24 mjeseca. No vjerojatnost recidiva nakon otapanja kamenja je 50%. Dozu lijeka, trajanje recepcije utvrđuje samo liječnik ili gastroenterolog. Konzervativno liječenje moguće je samo pod liječničkim nadzorom.

Shockwave cholelitis - liječenje drobljenjem velikih kamenja u male fragmente pomoću udarnih valova, nakon čega slijede pripravci žučnih kiselina (ursodeoksiholna kiselina). Vjerojatnost recidiva je 30%.

Žučni kamen dugo vremena može biti asimptomatski ili malosimptomno, što stvara određene poteškoće u njegovom otkrivanju u ranim fazama. To je uzrok kasne dijagnoze, u fazi već formiranih žučnih kamenaca, kada je uporaba konzervativnih metoda liječenja ograničena, a jedini način liječenja ostaje kirurški.

Kirurško liječenje bolesti žučnih kamenaca

Pacijenti se trebaju podvrgnuti planiranoj operaciji prije prvog napada žučne kolike ili odmah nakon nje. To je zbog činjenice da je rizik od komplikacija visok.

Nakon kirurškog liječenja potrebno je promatrati individualni režim ishrane (česte, podijeljene obroke uz ograničenje ili isključivanje pojedinačno nepodnošljive hrane, masne, pržene hrane), pridržavanje rada i odmora, vježbanje. Uklonite alkohol. Možda spa tretman nakon operacije, podložan trajnoj remisiji.

Komplikacije žučnih kamenaca.

Pri ulasku u infekciju razvija se akutni holecistitis, empijem (značajno nakupljanje gnoja), kolangitis (upala žučnih putova), što pak može dovesti do razvoja peritonitisa. Glavni simptomi su oštri, intenzivni bolovi u desnom hipohondriju, zimice, groznica, teška slabost, oslabljena svijest.

Choledocholithiasis (kamenje u žučnom kanalu) s razvojem opstruktivne žutice. Nakon jednog od napada žučne kolike, pojavljuje se svrbež, bjeloočnica i koža, izblijedjeli feces, tamna mokraća.

Uz produljenu blokadu cističnog kanala i odsutnost infekcije, žučna se mjehura spušta. Žuč iz mokraćnog mjehura se apsorbira, ali sluznica nastavlja proizvoditi sluz. Povećanje veličine mjehurića. Manifestiraju se napadi žučne kolike, u kasnijim bolovima se smanjuje, javlja se težina u desnom hipohondriju.

Na pozadini dugotrajne bolesti žučnih kamenaca, često se javlja karcinom žučnog mjehura,
razvija se akutni i kronični pankreatitis. Kod produljene blokade intrahepatičnih žučnih puteva razvija se sekundarna bilijarna ciroza. Veliki kamenci žučnog mjehura praktički ne migriraju, ali mogu dovesti do stvaranja fistule između žučnog mjehura i dvanaesnika. Kao rezultat pada kamena iz mjehura, on počinje migrirati i može dovesti do razvoja opstrukcije crijeva.

Neblagovremeno uklanjanje žučnog mjehura (holecistektomija) jedan je od razloga za razvoj postkolekistektomijskog sindroma.

Komplikacije su prijetnja životu pacijenta i zahtijevaju trenutni pregled kirurga i hospitalizaciju u kirurškoj bolnici.

Prevencija bolesti žučnih kamenaca.

Čak i nakon uspješne operacije u 10% slučajeva dolazi do recidiva. Da bi se spriječio razvoj novog kamenja, potrebna je promjena načina života. Zanimanja u teretani, aktivna rekreacija, promicanje žučnog odljeva, likvidacija stagnacije. Potrebno je postupno normalizirati tjelesnu težinu, što će smanjiti hipersekreciju kolesterola.

Bolesnici koji su prisiljeni dugo vremena uzimati estrogen, klofibrat, ceftriakson, oktreotid moraju proći ultrazvučni pregled kako bi na vrijeme otkrili promjene u žučnom mjehuru. Ako povećate razinu kolesterola u krvi, preporučuju se uzimanje statina.

Dijeta za žučne kamence

Ograničite ili uklonite iz prehrane masne, visokokalorične, kolesterol-bogate jela, osobito s nasljednom osjetljivošću na žučnu bolest. Hrana bi trebala biti česta (4-6 puta dnevno) u malim porcijama, što pomaže smanjiti stagnaciju žuči u žučnom mjehuru. Hrana treba sadržavati dovoljnu količinu dijetalnih vlakana zbog povrća i voća. Možete dodati hranu mekinje (15g 2-3 puta dnevno). Time se smanjuje litogeničnost (sklonost stvaranju kamena) žuči.

Savjetovanje liječnika za bolesti žučnih kamenaca

Pitanje: kako se naziva bolest, holelitijaza ili kolelitijaza?
Odgovor: prema međunarodnoj klasifikaciji bolesti, ime "žučni kamenac" ne postoji, postoji samo kolelitijaza.

Pitanje: Koji lijekovi, lijekovi iz naroda, liječenje u lječilištu uklanjaju kamenje iz žučnog mjehura?
Odgovor: Nema takvih lijekova. Sva choleretic sredstva za holelitijazu treba uzimati isključivo u tu svrhu i pod nadzorom liječnika. U takvoj situaciji nije sigurno samozapošljavati zbog visokog rizika od komplikacija. Kod planirane holecistektomije (operacije uklanjanja žučnog mjehura), stopa smrtnosti iznosi 0,5%, a tijekom holecistektomije akutnog holecistitisa (što je komplikacija samo-liječenja) stopa smrtnosti doseže 20%. Sanatorium liječenje u prisutnosti gallstones je kontraindiciran.

Pitanje: Treba li bolesnika promatrati nakon operacije zbog kolelitijaze, koji specijalist, koliko dugo i s kojim lijekovima provesti postoperativno liječenje?
Odgovor: Pacijente nakon kirurškog liječenja promatra obiteljski liječnik, terapeut. Godišnji fizički pregled, ultrazvučni pregled abdominalnih organa, praćenje lipidograma i testovi funkcije jetre obavljaju se godišnje. Na temelju podataka pregleda, dijagnostičkih ispitivanja, liječnik preporučuje kompleks potrebnih terapijskih i rekreativnih mjera kako bi se spriječio razvoj recidiva bolesti.

http://medicalj.ru/diseases/gastroenterology/685-zhelchnokamennaja-bolezn-holelitiaz-simptomy-lechenie

Publikacije Pankreatitisa